25/11/2010

Güney Afrika'da ne yapılır? / What not to miss in South Africa?

Scroll down for English















1. Dünyanın en şahane plajlarına gidilir ve bir ucundan diğerine saatlerce yürünür.

2. Güney Afrika, okyanusların olduğu kadar dağların da ülkesidir. Mutlaka bir dağ veya tepeye tırmanılır. Sırt çantasında zirvede içmek üzere bir şişe kırmızı şarap bulundurulur ve sonrasında aşağıya çok ama çok dikkatli inilir!

3. Johannesburg yakınlarındaki Kruger Park'ta safariye gidilir. Veya ülkenin dört bir yanında bulunan "game park"lardan birinde "lüks safari" yapılır. Out of Africa filmi hatırlanır.


4. Cape şarap bölgesindeki irili ufaklı şarap çiftliklerinde tadım yapılır ve özellikle buraya has Pinotage tadılır. Dünyanın en güzel şarapları, Türkiye'deki sıradan şarapların dörtte biri fiyatına, iyi bir peynir tabağı eşliğinde içilir. Veya Solms Delta, Fairview, Vergelegen gibi büyük çiftliklerden birinde piknik yapılır.

5. Hazır Cape bölgesindeyken, Ümit Burnu'na gidilir. Hint ve Atlas Okyanuslarının kesiştiği ünlü noktada fotoğraf çektirilir. Rüzgardan uçmamaya çalışarak, bir tarafı uçurum olan dar patikadan en uç noktadaki deniz fenerine dek dikkatle yürünür.

6. Ancak "dünyanın esas dibi" yani Güney Afrika'nın en güney ucu, Ümit Burnu'nun hemen güneydoğusundaki Agulhas Burnu'dur. Burası ziyaret edilir. Deniz fenerinin resmi çekildikten sonra fenere tırmanılıp okyanusun azgın dalgalarına bakılır.

7. Çöl bitki örtüsünü görmek için ülkenin orta kesimindeki Karoo'ya gidilir. Burada küçük bir köy pansiyonunda kalınır. Doğa yürüyüşü yapılır, sessizliğin tadı çıkarılır.

8. Afrika kabile hayatını görmek için Lesotho veya Swaziland'e gidilir.

9. Çoğu Afrikalı'nın nasıl yaşadığını görmek, onların dükkanlarından alışveriş yapıp shebeen'de birlikte bira içmek için bir "township" turuna katılınır. Bu macera asla "Türk'e birşey olmaz" diyerek tek başına yapılmaz, mutlaka ama mutlaka turla gidilir!

10. Birkaç gün için alttakine benzer bir sahil evi kiralanır. Okyanusun sesi ile uyuyup uyanılır. Evin önünden geçen yunuslar (ve hatta şanslıysanız bir balina!) seyredilir.


***************************************
Do not miss these while in South Africa:
1. Take a long walk on an endless sandy beach.

2. South Africa has two oceans and some big rocks. Climb a mountain with a bottle of red wine in your backpack and remember to descend slowly!

3. Go on a safari in Kruger Park up north. Alternatively, splurge on a "luxury safari" in an impeccable game reserve.

4. Go wine-tasting in the Cape Winelands. Definitely try Pinotage, which is unique to South Africa. Take a colonial style picnic lunch in one of the bigger farms, such as the Solms Delta, Fairview or the magnificent Vergelegen.

5. Go to Cape of Good Hope / Cap Bon Esperanza. Pose by the sign showing Indian and Atlantic Oceans. Walk along the tiny windy path to the lighthouse and hold fast so you don't end up as shark food!

6. If you really want to go to the southernmost tip of Africa, drive on another 300 kms to Cape Agulhas. Take a picture of the lighthouse and climb to the top for a breathtaking view of the ocean.

7. Go to the Karoo for long walks in the succulent-rich semi-desert and explore small town Africa.

8. Go to Lesotho or Swaziland to immerse yourself in traditional African tribal life.

9. Join an organized township tour to see how most people in South Africa live and enjoy shopping in the spaza shops and a drink in the shebeen. (Note the word "organized"!)

10. Book a holiday villa for a weekend. Nestle into a dunehouse on the whale coast, perched between the fynbos and the deep blue. Wake to the sound of the ocean!

No comments:

Post a Comment