03/01/2010

Sri Lanka Hazırlıkları / Leaving for Lanka

Scroll down for English
(Bu sayfayı bir tur şirketine bağlı kalmaksızın kendileri seyahat etmek isteyen kişilere örnek oluşturması amacıyla hazırladık.)

Sri Lanka gezimize az kaldı. Hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Öncelikle Tripadvisor sitesini ziyaret ederek güncel bilgi alıyor, diğer gezginlerin anılarını okuyor ve Sri Lanka uzmanı Sue ile arkadaş oluyoruz. Bu arada 2-3 Türk gezginin bloglarını da okuyoruz.

Sonra Ankara'daki tüm kitapçıları dolaşarak Sri Lanka rehberi arıyoruz. Anlaşılıyor ki Ankara'da böyle bir ihtiyaç yok çünkü hiçbir kitapçıda böyle bir rehber satılmıyor! Bulamayınca amazon'dan getirtelim diyoruz. Hızlı posta için 40$ ücret ödemek gerekiyor, hemen vazgeçiyoruz. Derken aklımıza Pandora geliyor. Stoklarında son 1 adet Lonely Planet Sri Lanka rehberi var! Saat 17:30'da siparişi veriyoruz ve iki saat sonra cebimize mesaj geliyor "Kargonuz yola çıktı" diyen. Ertesi sabah 10:00'da kitap elimizde! Topu topu 5 TL kargo ücreti ödeyerek, bir gün içinde rehbere kavuşuyoruz! Sağol Pandora!

Ve kendimize bir rota çiziyoruz: İlk gece başkent Colombo'dayız. Pekçok kişi burada yapacak fazla birşey bulamadığını söylese de, ülkeye başkenti gezerek başlama fikrini seviyoruz. Kalacağımız yerleri önceden ayarlamayacağız ama ilk geceyi telaş olmasın diye İnternet'ten ayarlıyoruz. Bayan Chitrupa De Fonseka'nın gözü gibi baktığı ev-pansiyonu Garden Guest House'da kalacağız.

Ertesi gün trenle Galle kentine gideceğiz. Aslında Batı kıyısında pek çok sahil kasabası var ama fazla turistik ve herşey dahil otellerle dolu olduklarından bize hitap etmeyen yerler. Bu nedenle ülkenin güneybatı köşesindeki Galle'yi ve ardından Tangalla'yı üs edineceğiz. Planlarımız: Beş yıl önceki tsunamide zarar gören Unawatuna, Weligama ve Mirissa'yı görmek. Balina gözlemine gitmek, deniz kaplumbağalarının yumurtlamasını izlemek, okyanusa 3-4 metre uzaklıkta beyaz kumlar üstünde hindistan cevizi ağaçları arasında bungalowlarda kalmak, şnorkelle yüzmek, denizden yeni çıkmış kabuklularla karnımızı doyurmak, Tissamaharama'daki İÖ 3. yüzyıldan kalma Budist tapınağını ve Sinharaja yağmur ormanını gezmek. Aslında Yala Milli Parkı da yakın ama Afrika'da benzerleri bol olduğundan bunu pek düşünmüyoruz.

Seyahatimizin bir sonraki etabında trenle iç kısımlara, Hill Country olarak bilinen Seylan çaylarının yetiştiği yemyeşil tepelere gideceğiz. Zaman kısıtlı olduğu için Kültür Üçgeni olarak bilinen Anuradhapura-Kandy-Polonnawura bölgesine gidemeyeceğiz. Ama Sri Lankalı hacılarla birlikte, Hz. Adem'in dünyaya indiğinde ilk ayak bastığı yer olduğuna inanılan Adam's Peak'e tırmanma planımız mevcut :)

Bunlar sadece planlar. Biliyoruz ki seyahatlerde planlar sadece bozulmak için yapılır! Sri Lanka bize ne verirse, onu severek kucaklayacağız. Ama umarız sıtma veya yine sivrisinekler yoluyla bulaşan dengue fever hastalığı vermez!

Plan yapmak dışında, bir de çok önce okumuş olduğum Michael Ondaatje'nin Anil's Ghost isimli kitabına geri döndüm. Betimlemeler ve tarihi bilgiler şimdi daha bir anlamlı geliyor...

Aylin'den not: Internet sitelerinin hemen hepsinde Sri Lanka'ya gidecek olanlara Hepatit A, tifo ve tetanos aşıları tavsiye ediliyor. Önce aldırış etmesem de, kayınvalidem taa Güney Afrika'dan arayıp da mutlaka aşı olmamızı söyleyince biraz kafam karışıyor. Bunun üzerine çok güvendiğim Özge Eczanesi'ne danışmaya karar veriyorum. Katalonya'da başıma gelen ve iyi bir eczacının sayesinde iyileşen enfeksiyondan beri, herkesin iyi bir eczacısının olması gerektiğini hep söylemişimdir! Eczacımız yine bizi hayal kırıklığına uğratmıyor ve tam da duymak istediklerimi söylüyor: Zaten Türkiye'de nüfusun 90'ından fazlası Hepatit A pozitif ve ayrıca tetanosu da başınıza bir kaza gelirse öneririz. Tifoyu ise bizim kararımıza bırakıyor. Bunun üzerine "Türk'e (ve 5 yıldır Türkiye'de yaşayan Afrikalılara!) birşey olmaz" kanunu devreye giriyor ve aşıdan vazgeçiyoruz (Sıtma tabletlerini zaten hiç sormadık bile çünkü esas önemli olan sivrisineklerden korunmak). Yanımıza sadece mide ilacı ile sivrisinek kovucu almaya karar veriyoruz. Umarız pişman olmayız ve annem bunları biz sağ salim dönene kadar okumaz!

Not: Geziden döndük. Pekçok yerde yemek yemiş olmamıza rağmen herhangi bir problemle karşılaşmadık. Sivrisinekler tarafından ısırıldık ama herhangi bir hatsalık kapmadık. Dengue fever kapan birkaç kişiyle konuştuk. Anlatılanlar iç açıcı değildi. En iyisi gece gündüz bıkmadan sivrisinek kovucu kullanmak. Türkiye'den götürdüğümüz şişe bitince Sri Lanka'da benzer bir ürün bulamadık. Onun yerine doğal sivrisinek kovucu olan citronella aldık. Gerçekten çok işe yaradı.

***********************************************
3 January, Sunday
(We prepared this page to set a model for new independent travellers. Here's hoping that you always travel independently -- and not in a tour group following the horde on the much beaten track!)
Only 4 more weeks to go before we fly to the tropics. To Serendib. Ceylon. Sri Lanka.

We cannot wait.

First, we visit Tripadvisor for traveller reviews. We become friends with Sue, their Sri Lanka country expert who is super helpful. We then visit every single bookshop in Ankara for a guidebook. Apparently, it's not a hit in Ankara for nobody seems to be selling it. We try amazon but they ask an exorbitant $40 to courier it to Turkey! Then we try Pandora, the Turkish version of amazon. And voila! We buy the last copy of the Lonely Planet SL in their stock! We place the order at 17:30, receive a confirmation SMS at 19:30, and get the book delivered to our door the next morning. For only 5 TL. That's what we call good service :)

After loads of reading, we decide that we'll base ourselves in three places and do daytrips to others. Serendib is one of the most beautiful places in the world so we want to get a taste for the country, learn about its culture, see its wildlife and diversity, and relax on its beaches. Our itinerary for now is as follows :

The capital city of Colombo (not much to do but a good introduction to the country and we're so not going to miss sundowners on the famous Galle Face Hotel's ocean-facing terrace!)

Galle (old Dutch town, good base to explore the picture perfect beaches of Unawatuna, Weligama and Mirissa. Also good for whale, dolphin and turtle watching. We'll skip the West coast as it seems to be prmarily intended for package tourism.)

Tangalla (Our next base to explore Tissamaharama, home to 3rd century BC Buddhist "dagoba")

Sinharaja rainforest (or perhaps Yala National Park, to stay in an ecofriendly lodge and explore wildlife)

Hill Country towns of Nuwara Eliya, Bandarawela & Ella (Good places to visit tea plantations; hike through verdant hills; go spiritual and climb atop Adam's Peak together with pilgrims.)

Sadly, we will not have enough time for the Cultural Triangle but that's something to hope for in the future.

We know that even the best travel plans may go wrong. We will therefore embrace whatever Sri Lanka decides to give us -- hoping that it won't be dengue fever or malaria!

PS from Aylin: All the websites (and non-Turk friends) recommend Hepatitis A, typhoid and tetanus jabs (among half a dozen more!) for travellers to Sri Lanka. No offence meant GPs, but I've always believed in the virtues of knowing a good chemist (especially after an infection that I caught in Catalunia got treated nicely by a chemist there). So I head to "Ozge Eczanesi", our favourite chemist in Ankara. Despite the possibility of selling us several costly jabs, the lovely lady says that over 90% of the Turkish population is Hep A + anyway so it's unnecessary. Typhoid, she leaves up to us but says highly unlikely if we live in Turkey with no problems. We don't even mention malaria tablets as the best option for us is to buy mozzy repellent). We decide against jabs and buy a pack of tummy antiseptics and a bottle of mozzy repellent. Bewarned though! We are both well-travelled and have lived in Turkey and South Africa. If you've grown up and lived in more "clinical" places, do NOT take this advice and get every other jab that your GP will mention (Here's hoping I won't regret writing this!)

Update after the trip: Neither of us suffered any tummy problems although we got to eat a lot of local food. We both got mozzy bites but didn't get Dengue fever. We met a few travellers who got it and it sounded scary. Best thing is to apply repellent religiously. When we ran out, we got citronella (as it's not easy to find any other repellent in Sri Lanka) and it worked wonders!

No comments:

Post a Comment